Press enter to begin your search

Lanolina – co to jest i czemu ma związek z włóczką?

Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego każda dziewiarka powinna wiedzieć, co to jest lanolina. Jeśli jeszcze się z nią nie spotkałaś – to nie szkodzi, zaraz Ci wszystko wyjaśnię! Mam nadzieję, że Twoja wiedza o wełnie zostanie zaktualizowana i przeniesie się na Twoje przyszłe działania!

Co to jest lanolina?

Kiedy idzie zima, owieczki uzbrajają swoją wełnę w super warstwę ochronną – lanolinę. To warstwa naturalnego wosku, który ma za zadanie chronić je przed wiatrem, śniegiem i deszczem. Lanolina produkowana jest również, kiedy są wyjątkowe upały, aby chronić runo przed palącym słońcem. Ten naturalny tłuszcz wyodrębniany jest podczas prania wełny zanim zaczniemy ją dalej obrabiać. Lanolinę wydobywa się z wody dzięki wirowaniu, następnie suszy się ją przez około dwa tygodnie. Dokładniej i bardziej naukowo ujmując – lanolina to mieszanka estrów kwasów tłuszczowych ze sterolami.

Jak wygląda lanolina?

Lanolina ma konsystencję wosku o żółtawym odcieniu i posiada charakterystyczny zapach (nieco alkoholowy). Im mniej oczyszczona, tym bardziej intensywny przyjmuje zapach. Lanolina wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym jest praktycznie pozbawiona jakiegokolwiek zapachu. Można napisać, że lanolina jest przyjazną substancją, bo chętnie wiąże się praktycznie z każdym – z wodą, z woskami, z olejami i tłuszczami. Przez to można do niej wprowadzać leki, witaminy oraz ekstrakty roślinne.

Jakie ma właściwości i gdzie się ją używa?

Ponieważ powstaje jako warstwa ochronna na owczych włosach, lanolina ma właściwości ochronne, natłuszczające i wygładzające. Ze względu na jej otwartość do wchodzenia w związki z innymi dobrymi elementami tego świata (np. witaminami i lekami) stosuje się ją zarówno w kosmetykach jak i w farmaceutykach.

Uwodnioną lanolinę (taką wymieszaną z większą zawartością wody, bardziej płynną) stosuje się np. w celu uszlachetnienia drewna, albo do konserwacji. Ponoć nasmarowanie zimą uszczelek do drzwi lanoliną, zapobiega ich przymarznięciu do drzwi.

Lanolina do prania?

Na co lanolina dziewiarce? W związku z tym, że to naturalny tłuszczyk owieczki, który pokrywał jej włosy, kiedy jeszcze rosły na ciele – doskonale sprawdzi się także w jego konserwacji, kiedy runo zostało już przerobione na włóczkę. W sklepach z artykułami wełnianymi bez problemu kupisz płyn do prania z dodatkiem lanoliny. Dzięki lanolinie dzianina uzyskuje miękkość i jest naturalnie chroniona.

Pamiętajmy, że lanolinę dodaje się także do szamponów i odżywek do włosów. Wynika to z tego, że zarówno włosy ludzkie jak i owcze złożone są z protein. Może spotkałaś się kiedyś z radą, by wełniane dzianiny prać w dziecięcym szamponie do włosów – to właśnie z tego powodu.

To nie wełna uczula – tylko lanolina!

Uczulenie na wełnę często mylone jest z podrażnieniem skórnym. Pamiętamy pewnie stare, babcine swetry albo skarpety – ich nieprzyjemną strukturę oraz szorstkość. Ponieważ od tamtych czasów proces obróbki wełny został udoskonalony, wełna jaką dzisiaj kupujesz jest o wiele przyjemniejsza i miła w dotyku.

To, co często nazywane jest „uczuleniem na wełnę” jest w rzeczywistości uczuleniem na lanolinę. Lanolina to związek organiczny więc może być alergenem. Objawia się standardowo – zaczerwienieniem skóry, dyskomfortem, swędzeniem. Aby stwierdzić, czy przyczyną złego stanu skóry jest lanolina, należy wykonać specjalne testy alergiczne. Szacuje się, że zaledwie 3% populacji ma uczulenie na lanolinę. Po za tym przyczyną reakcji skórnej nie musi być sama lanolina, ale np. jakiś barwnik, zapach lub substancja, która jest jednym ze składników do płynu do prania.

Chcesz dowiedzieć się więcej o praniu wełny?

Zapraszam Cię do przeczytania artykułu: „Pranie wełny – jak? czym?” który znajdziesz na moim blogu.

No Comments

Post a Comment